Verotuksen optimointi on jokaisen yrittäjän työkalu, jota ei kannata sivuuttaa. Verosuunnittelu ja oikein tehdyt verovähennykset voivat parantaa merkittävästi yrityksesi kannattavuutta. Tästä kirjoituksesta löydät tiivistetysti keskeiset verovinkit, jotka auttavat sinua optimoimaan verotuksesi ja parantamaan yrityksesi tulosta.
Katso myös tuleva Verovinkit yrittäjälle -koulutus
Ymmärrä yritysmuotosi vaikutus verotukseen
Yritysmuoto, (onko sinulla esim. toiminimi vai osakeyhtiö?) vaikuttaa merkittävästi verotukseen. Toiminimiyrittäjän tulot verotetaan ansiotuloina, kun taas osakeyhtiön kautta tuloja voi nostaa palkkana tai osinkoina. Osingot voivat olla verotuksellisesti edullisempia, mutta niiden hyödyntäminen edellyttää suunnittelua ja yhtiön riittävää varallisuutta.
Hyödynnä verovähennykset
Yksi parhaista verovinkeistä on hyödyntää kaikki yritystoimintaan liittyvät verovähennyskelpoiset kulut. Näihin kuuluvat:
- Matkakulut ja ajoneuvokustannukset
- Työtilan vuokra ja työhuonevähennys
- Puhelin- ja nettiliittymät, jotka ovat liiketoiminnan käytössä
- Edustus- ja neuvottelukulut, kun ne liittyvät asiakastapaamisiin tai liiketoiminnan kehittämiseen
- Yrityksen vähennyksiin soveltuvat vakuutukset
Tärkeintä on, että kaikki kulut ovat aidosti liiketoimintaan liittyviä!
Lue myös: Ota verovapaat henkilökuntaedut haltuun
Hyödynnä alarajahuojennus ja tuplapoistot
Älä unohda alarajahuojennusta, joka koskee arvonlisäverovelvollisia yrityksiä vielä tämän vuoden 2024 osalta (poistumassa käytöstä). Tämä huojennus voi tuoda merkittäviä säästöjä erityisesti pienemmän liikevaihdon yrityksille.
Tuplapoistot puolestaan mahdollistavat suuremman käyttöomaisuuden vähennyksen verotuksessa, mikä auttaa siinä tapauksessa kun haluat suunnitella tuloverojen osalta.
Ennakoiva verosuunnittelu ja kassavirran hallinta
Ennakkoverojen päivittäminen säännöllisesti auttaa välttämään yllätykset tilikauden lopussa. Säännöllinen “verokatsastus” voi auttaa arvioimaan tulosta ja tarvittaessa muuttamaan ennakkoveroja.
Huolellinen kassavirran hallinta varmistaa, että yrityksellä on riittävästi rahaa hoitaa verovelvoitteet. Muista myös erottaa yrityksen ja henkilökohtaiset varat, mikä helpottaa kirjanpitoa ja verotusta.
Yritysjärjestelyt osana pitkän tähtäimen verosuunnittelua
Oletko huomannut muoti-ilmiön, jossa monet yrittäjät perustavat Holding -yhtiön? Holding -yhtiön perustaminen on monessa tilanteessa hyvä ratkaisu. Yhtenä esimerkkinä, että osingot listaamattomien yhtiöiden välillä ovat yleisesti verottomia. Myös riskienhallinta on monesti osasyy järjestellä omistuksia.
Konsernirakenne tuo monia etuja, kun liiketoiminnot vaativat selkeästi omat yhtiöt tai osa toiminnoista on tarkoitus aikanaan myydä. Myös paljon mediahuomiota saanut osakevaihto kiinnostaa monia. Eritoten kasvuyhtiöissä tämä voi tulla varsin varteenotettavana vaihtoehtona, kun osakeyhtiön omistaa yksityishenkilö tai kaksi yksityishenkilöä esimerkiksi puoliksi.
Osallistu yrittäjän verovinkit -verovinkkiviikkoon!
Jos haluat oppia lisää verotuksesta ja hyödyntää näitä sekä muita verovinkkejä käytännössä, osallistu seuraavaan 16.12.2024 alkavaan valmennukseen! Tässä valmennuksessa opit käytännössä suunnittelemaan verotustasi optimaalisesti. Katso viikon ohjelma ja hinnat täältä (Linkki verkkokauppaan verovinkit koulutukseen)
Valmennuksessa käsitellään muun muassa:
- Yritysmuotojen vaikutus verotukseen
- Verovähennysten hyödyntäminen
- Osinko vs. palkka – mikä on kannattavin vaihtoehto?
- Miten tarkistat tulot ja menot
Älä jää yksin verotuksen kanssa – tule mukaan oppimaan ja kehittämään yrityksesi taloudellista osaamista! Materiaalit suunnattu pienyrittäjille ja puhutaan yrittäjän kielellä selkein esimerkein.