Carita Mäkinen
5.6.2024

Näin yrittäjäkin saa kesäloman onnistumaan

Onko sinunkin lomastasi jo ikuisuus? Yrittäjänä lomailu voi tuntua kaukaiselta haaveelta, mutta ennakoimalla sinäkin pystyt järjestämään itsellesi lomaa. Palautuminen on äärimmäisen tärkeää, sillä kukaan ei jaksa jatkuvasti paahtaa pelkkää työtä. Lomailu yrittäjänä vaatii paitsi rohkeutta myös suunnitelmallisuutta. 

Näillä vinkeillä pääset lomatunnelmaan!

  1. Merkitse loma omaan kalenteriisi

Loma konkretisoituu, kun näet sen kalenterissasi. Se ei pääse unohtumaan ja se tulee todennäköisesti myös pidettyä. Ilman lomamerkintää kalenteri täyttyy kuin vahingossa työasioilla. 

  1. Kerro ajoissa asiakkaillesi lomastasi

Kun asiakkaat tietävät lomasi ajankohdan ajoissa, he osaavat myös varautua siihen. Lisäksi voit sopia heidän kanssaan myös lomanjälkeisistä asioista etukäteen, mikä tuo mielenrauhaa lomailuun. Lomasta kannattaa ilmoittaa nettisivuilla, somessa sekä laittaa sähköpostiin automaattivastaus päälle. 

  1. Palkkaa sijainen tai anna työntekijöille lisää vastuuta

Jos se tehtävissäsi on mahdollinen, niin palkkaa sijainen ja huolehdi tämän perehdyttämisestä ajoissa. Työntekijöistä voi myös löytyä helmiä, jotka haluavat ottaa vastuuta lomasi aikana. Vaikka sijaisesta tulee myös kuluja, niin osaava tekijä voi olla paikallaan monessa muussakin yllättävässä tilanteessa kuin vain yrittäjän loma-aikana. Voit myös ostaa palveluna osan töistä loman ajaksi. Meiltä voit kysyä muun muassa assistentti-palveluita lomasi ajaksi: sanna@eaccount.fi.

  1. Varmista, että pakolliset asiat tulevat hoidettua

Paljon asioita pystyy hoitamaan myös etukäteen, kunhan ne on listattuna ylös. Hoituvatko tilaukset, laskutukset sekä palkanmaksut ajallaan? Onko tuuraaja perehdytetty riittävälle tasolle?

  1. Varaudu lomakassaan pitkin vuotta

Kannattaa muistaa jo budjetointivaiheessa, että lomalla pitäisi pystyä nostamaan itselleen palkkaa, vaikka yrityksen tulot todennäköisesti tuona aikana tippuvatkin. Muista siis jo hinnoitteluvaiheessa huomioida niin sanotun lomarahan osuus hinnassa. Budjetoi kuukausittaiset juoksevat kulut sekä oma palkkasi ja jyvitä se hintoihin. 

  1. Lyhytkin loma on parempi kuin ei lomaa ollenkaan

Jos lomat jäävät jatkuvasti pitämättä, on jaksaminen koetuksella. Jos palautumisesta ei huolehdi, se voi kostautua pitkällä aikavälillä ja riskeerata koko yritystoiminnan. Muista siis nipistää edes pieni hengähdystauko työn keskelle!

  1. Lomaile osissa

Miltä kuulostaisi pitkät viikonloput läpi kesän? Jos työtilanne ei salli pitää pidempää lomapätkää kerralla, niin koita lyhentää työaikaa. Jo nelipäiväinen työviikko tuntuu pitkän talven jälkeen luksukselta. 

  1. Tee mahdollisimman paljon ennakkoon

Paljon asioita pystyy tekemään ennakkoon. Merkitse kalenteriin ne tehtävät mitä et pysty tekemään ennakkoon tai delegoimaan eteenpäin. Näin tiedät jo etukäteen, koska sinun on taas tartuttava toimeen, eikä sinun tarvitse miettiä koko lomaasi tekemättömiä töitä. 

  1. Sulje puhelin

Huolehdi sähköpostiin ja puhelinvastaajaan viestit, jotka kertovat sinun olevan lomalla. Voit ohjata puhelut myös ulkoistetulle assistentille, joka voi ottaa sinuun yhteyttä mikäli tilanne sitä oikeasti vaatii.

Lue myös: