Sain kutsun puhumaan viime torstaina Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen Loistoduuniin! -rekrytointitapahtumaan alan aikuisopiskelijoille, minkä lisäksi päädyin vetämään paneelikeskustelun tapahtuman päätteeksi. Tapahtuma oli suunnattu liiketalouden opiskelijoille, ja mukana oli paljon yrityksiä näytteilleasettajina. Nirvan kampuksella kävi kova kuhina koko iltapäivän.
Nautin siitä, kun pääsen puhumaan taloushallinnon opiskelijoille alasta ja sen tulevaisuudesta. Opinnot tarjoavat teoriapohjan, mutta työelämän edustajana minulla on mahdollisuus innostaa opiskelijoita ja auttaa heitä lähentymään työelämää. Koen, että opiskelijoiden kautta minulla on mahdollisuus vaikuttaa sekä alan arvostukseen että kehittämiseen tulevaisuudessa.
Päivän teemana oli perinteinen kirjanpitäjä vs. tulevaisuuden kirjanpitäjä
Aamupäivällä puhuin tunnin verran taloushallinnon osatutkinto-opiskelijoille. Tässä ryhmässä opiskelee myös Sanna Rautaharkko, joka aloittaa meillä etäharjoittelun joulukuussa. Me eAccountilla työskentelemme täysin etänä, joten etäharjoittelukonseptin kehittäminen on meille sydämen asia. Voit lukea eAccount Nordicin etätyöskentelykulttuurista lisää blogikirjoituksestani Etätyö ja yhteisöllisyys – etäyhteisöllisyys?
Tällä teemalla pääsee hyvin sukeltamaan alan murrokseen, ravistelemaan vanhentuneita mielikuvia ja herättelemään opiskelijoiden ajatuksia alasta. Urasuunnittelussa näkökulmana on helposti, että opiskellaan tutkinto ja sitten mietitään mikä taho huolisi töihin tällaisella tutkinnolla. Haluan kääntää tämän ajattelutavan päälaelleen. Haluan rohkaista ihmisiä ajattelemaan sitä, mitä he itse haluavat tehdä ja kuinka sen saavuttaminen olisi mahdollista. Haluan myös tuoda esiin yrittäjyyttä varteenotettavana vaihtoehtona.
Urarakkaustarinoita luomassa
Koska taloushallintoala painii tällä hetkellä melkoisten muutosten kanssa, opiskelijoiden mielikuvat eivät välttämättä kohtaa käytännön työelämän kanssa. Varsinkin alan sisäisiä tulevaisuuden suuntaviivoja on vaikea hahmottaa ilman alan kokemusta. Kukaan ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta haluan tuoda esiin erilaisia skenaarioita ja ohjata opiskelijoita pohtimaan tulevaisuuden mahdollisuuksia. He ovat kuitenkin osa taloushallintoalan tulevaisuutta, ja heillä on mahdollisuus omalla työpanoksellaan vaikuttaa alan tulevaisuuteen.
Tapanani on herätellä yleisöä esittämällä heille kysymyksiä pohdittavaksi. Kysymysten avulla saan opiskelijat pohtimaan sitä, keitä he ovat tällä hetkellä, mitä he haluaisivat tehdä ja missä näkevät itsensä tulevaisuudessa. Haluavatko he töihin perinteiseen toimistoympäristöön? Ehkä liikkua asiakkaiden parissa? Entäpä työskennellä palkansaajana vai yrittäjänä? Missä he näkevät itsensä 10 vuoden kuluttua?
Meille harjoitteluun tulossa olevan Sannan Urarakkaustarina-blogissa konkretisoituu loistavasti kuinka oman unelmien uran rakentaminen on mahdollista. Blogissa pääset seuraamaan kuinka hän rakentaa omaa unelmiensa uraa yrittäjänä meidän brändimme alla.
Saimme aamupäivällä opiskelijaryhmän kanssa mielenkiintoista keskustelua aikaiseksi. Opiskelijat toivat esiin harjoittelupaikan löytämisen haasteita, joita ovat kohdanneet. Pyörittelimme muun muassa ajatusta etäharjoittelusta ja harjoittelijayhteisöstä, jonka avulla työnantaja voisi tarjota harjoittelupaikan useammalle harjoittelijalle etäyhteyksien avulla. Lupasin myös auttaa harjoittelupaikan haussa käymällä opiskelijoiden ansioluetteloita ja hakemuksia läpi. Lisäksi sovimme etäsparrauksesta koko ryhmän kesken, jolloin autan harjoittelupaikan löytämisessä.
Paneelikeskustelu kasaan parissa tunnissa
Minut oli etukäteen pyydetty puhumaan aamupäivällä luokassa sekä iltapäivällä Loistoduuniin -tapahtumassa auditoriossa. Aamulla kuitenkin selvisi, että flunssa-aalto oli tehnyt tehtävänsä ja muutama puhuja oli joutunut peruuttamaan tulonsa. Niinpä heitin ilmoille ajatuksen paneelikeskustelusta, ja se otettiinkin ilolla vastaan.
Minua ilahdutti erityisesti osallistujien uskallus heittäytyä mukaan näin lyhyellä varoitusajalla. Mukaan lähtivät TAKK:n kouluttaja Heini Salomaa, Financial Advisor Hannes Kuparinen Gallantilta sekä Taloushallinnon asiantuntija Markus Raimeran Talenomilta.
Keskustelussa pohdittiin alan ammattilaisten kanssa muun muassa stereotyyppisiä mielikuvia alasta ja niiden todenmukaisuutta. Heitin ilmoille myös kysymyksen, alan arvostuksesta ja siihen vaikuttamisesta. Saimme yhdessä mielenkiintoisen keskustelun aikaiseksi ja keskustelun päätteeksi yleisökin innostui esittämään lisäkysymyksiä.
Päivä oli antoisa ja on mukavaa päästä auttamaan opiskelijoita eteenpäin opinnoissaan ihan konkreettisesti. Sain myös lisää ajatuksia harjoittelumallien kehittämiseen, sekä sain kuulla paljon opiskelijoiden näkemyksiä ja kokemuksia sekä luokassa että myöhemmin käytävillä. Nämä ovat arvokkaita tilaisuuksia pysyä ajan tasalla alan tulevaisuuden tekijöistä ja heidän tavoitteistaan.