Yrittäjä vastaa aina yrityksensä kirjanpidosta, vaikka se olisikin ulkoistettu tilitoimiston tehtäväksi. Sen vuoksi jokaisen yrittäjän olisi hyvä ymmärtää perusasiat tilinpäätöksen tulkinnasta. Itsenäisen tarkastelunlisäksi on aina hyvä käydä kirjanpitäjän kanssa läpi, että luvut pitävät paikkansa eikä mukaan ole päätynyt esimerkiksi tuplakirjauksia tai muita epäselvyyksiä.
Tästä kirjoituksesta löydät täsmävinkit tilinpäätöksen itsenäiseen tulkintaan. Tilinpäätöksen tarkastaminen on helppo aloittaa tuloslaskelman puolelta myyntien oikeellisuudesta.
Lue myös: Tunnusluvut, jotka jokaisen yrittäjän tulisi hallita
Tuloslaskelma
Myynti
Liikevaihto on yrityksen arvonlisäveroton myynti. Liikevaihdon tarkastamisprosessi riippuu siitä, mitä kanavia pitkin yrityksesi tekee myyntiä. Mikäli teet vain laskutuksella, laskutusmyynti on helppo tarkastaa myyntireskontrasta. Maksettujen laskujen yhteenlasketun arvonlisäverottoman summan tulisi täsmätä liikevaihtoon.
Jos yrityksellesi tulee myyntiä useista eri kanavista, kuten kassapäätteestä, verkkokaupasta, MobilePaystä, liikkuvista maksupäätteistä jne., tulisi varmistaa kaikkien eri kanavien myyntiraportit. Niistä selviää kunkin kanavan liikevaihto ja yhteenlaskettuna kaikkien myyntikanavien arvonlisäverottoman loppusaldon pitäisi täsmätä tuloslaskelman liikevaihdon kanssa.
On erittäin tärkeää, että myynti ja tuloslaskelman liikevaihto täsmäävät. Jos kirjanpitoon on kirjattu liikaa myyntiä, maksat näin ollen liikaa veroja. Jos taas sinne on kirjattu liian vähän myyntiä, maksat näin ollen liian vähän veroja. Siitä verottaja ei ole koskaan hyvillään.
Ostot
Ostoja ovat sellaiset tavarat, tuotteet, alihankinnat ja palvelut, mitä on ostettu suoraan asiakasmyyntiä varten. Esimerkiksi jos myyt t-paitoja, niiden ostohinta, valmistuskulut, mahdolliset painatuskulut ym kuuluvat ostoihin. Varmista, että ostoissa ei ole muita kuluja, kuin niitä jotka myyt suoraan eteenpäin.
Kulut
Olethan muistanut vähentää kaiken minkä voit eli kaikki liiketoimintaan liittyvät kulut. Varmista vielä, että kaikki kuitit on mukana kirjanpidossa. Puuttuvat kuitit kirjataan helposti osakasvelaksi.
Mikäli kirjanpidossa on kuluja ilman tositetta, voit saada kulun vähennyksiin riittävin selvityksin. Tässä tapauksessa arvonlisäveroa ei voi koskaan vähentää, sillä vähennysoikeus on vain kuluilla, joista on tosite olemassa.
Tässä kohtaa kannattaa myös silmäillä, onko yrityksellä ylimääräisiä juoksevia kuluja, kuten esimerkiksi ylimääräisiä maksuja tai tarpeettomaksi käyneitä lisenssejä. Kun nämä käy läpi tilinpäätöksen tarkastuksen yhteydessä, tulee ne tarkistettua ainakin vähintään kerran vuodessa ja turhia piilokuluja ei ehdi kertymään kohtuuttoman pitkältä ajalta.
Poistot
Myös poistojen tarkistaminen ja ymmärtäminen on tärkeää. Onko yrityksellä koneita tai kalustoa, jotka vaikuttavat yrityksessä pidempään. Ovatko poistot oikealla tasolla? Onko tilikauden aikana tehty jotain hankintoja, minkä kuuluisi olla taseessa vai pitäisikö niiden olla tuloslaskelman puolella?
Tyypillisesti pitkäaikaiset yrityksen toimintaan vaikuttavat hankinnat kuuluvat taseen puolelle, josta tehdään vuosittain poistot verottajan ohjeen mukaan. Poistot vähentävät yrityksen verotettavaa tulosta ja tämän vuoksi isoilla hankinnoilla ei rasiteta yrityksen tulosta vain yhden tilikauden aikana, vaan jaetaan kulu useammille tilikausille. Tarvittaessa kysy kirjanpitäjältäsi tarkemmin oman yrityksesi tilanteesta, kun käytte tilinpäätöstä yhdessä läpi.
Tase
Tilinpäätöksen liitteenä oleva tase-erittely on paras työkalu taseen ymmärtämiseen. Tase-erittelyssä pitäisi olla mukana tilien saldojen lisäksi tieto siitä, mistä tilien saldot koostuvat. Esimerkiksi myyntisaamisten kohdalla eritellään mitä myyntilaskuja se pitää sisällään, samoin kuin ostoveloissa on kirjoitettu auki tilin sisältämät ostolaskut.
Myyntisaamiset ovat lähetettyjä myyntilaskuja, joihin odotetaan maksua vasta seuraavalla tilikaudella. Ostovelat taas ovat tehtyjä ostoja, joiden laskut maksetaan vasta seuraavalla tilikaudella.
Tase-erittelyn avulla tarkistat helposti myös varaston saldon oikeellisuuden kirjanpidosta. Kun vertaat sitä tehtyyn inventaarioon, näet nopeasti täsmäävätkö luvut.
Verotilin saldo koostuu tyypillisesti loppuvuoden arvonlisäveroista, jotka maksetaan vasta seuraavan tilikauden puolella.
Onneksi olkoon, olet käynyt tilinpäätöksen läpi!
Kun olet käynyt tuloslaskelman ja taseen läpi, sekä ymmärtänyt niiden sisällön ja tarkastanut lukujen oikeellisuuden, niin olet käynyt tilinpäätöksen läpi! Nyt ymmärrät yrityksesi luvuista taas enemmän ja pystyt näiden pohjalta myös suunnittelemaan tulevaisuutta.
Kun käyt lukuja läpi, kannattaa kyseenalaistaa jokaisen tilin sisältö, myös oikeat luvut. Vain tutustumalla sisältöihin opit mitä ne pitävät sisällään. Kysy kirjanpitäjältäsi kaikki mieltäsi askarruttavat kysymykset, vain niin voit oppia ymmärtämään kirjanpitoasi. Muista, että tyhmiä kysymyksiä ei ole!
Voimmeko olla avuksi?
Onko tilinpäätöksessäsi kohtia, joita et ymmärrä, mutta et oikein tiedä mitä niistä pitäisi kysyä? Joskus on vaikea esittää kysymyksiä, jos ei tiedä mistä aloittaisi. Mikäli koet tarvetta konsultaatiolle tilinpäätöksen tulkintaan, autamme mielellämme. Autamme yrittäjiä tilinpäätöksen tulkinnassa eikä palvelu edellytä meidän tilitoimistomme asiakkuutta. Konsultaation voi ottaa kertaluontoisesti tai vaikka vuosittain. Autamme sinua kysymään omalta kirjanpitäjältä niitä oikeita kysymyksiä.