Carita Mäkinen
12.11.2023

Etätyö ja yhteisöllisyys – etäyhteisöllisyys?

Kuva: Jere Harjula

Etätyö tuli monien meistä elämään kertarysäyksellä lähes neljä vuotta sitten, halusimme sitä silloin tai emme. Alkuvaikeuksien jälkeen videopalaverit, jaettavat dokumentit ja erilaiset pikaviestimet ovat muuttuneet osaksi arkeamme. Etätyö on tullut jäädäkseen, ja sen vuoksi olemmekin työelämässä aivan uusien ilmiöiden äärellä. Yksi vaikeimmista on yhteisöllisyys etätyöyhteisössä.

Yhä useammin työpaikkailmoituksissa näkee maininnan, että työn voi hoitaa joko osittain tai jopa täysin etänä. Hakijalle korostetaan sitä, että hänen sijaintinsa voi olla missä vain. Mutta mitä jos työntekijät eivät viihdykään kotitoimistollaan, vaan haluavat kuulua työyhteisöön?

Toiset kokevat etätyön olevan juuri sitä mitä he ovat kaivanneet suoriutuakseen työstään paremmin. Toisille taas etätyö tarkoittaa yksinäisyyttä ja työyhteisöstä erkaantumista.

eAccount Nordic Oy:n toiminta perustuu täysin etätyöhön, ja olemme jatkuvasti kasvava tiimi. Jotta tiimihenki saadaan sekä luotua että ylläpidettyä etänä, pitää luoda uusia käytäntöjä. Kaikki tekijämme asuvat eri puolella Suomea ja silti jokaisella on mahdollisuus kuulua eAccountin yhteisöön.

Erilaisia yhteisöjä

Me eAccount Nordic Oy:llä olemme luoneet mallin, joka on toiminut tiimillämme hyvin. Etätyöntekijä voi olla myös osa työyhteisöä, sillä etäpisteen ei välttämättä tarvitse olla kotona. Olemme ottaneet käyttöön co-working -tiloja ja vastaavia etätyöpisteitä. Yhteisön rakentaminen yksittäisille työntekijöille erilaisia co-working -tiloja hyödyntämällä on ollut meille toimiva ratkaisu. Näin jokaisella työntekijällä on mahdollisuus olla osa yhteisöä. 

Co-working -tilat mahdollistavat työskentelyn myös muiden alojen ammattilaisten, yrittäjien, yhteistyökumppaneiden sekä mahdollisesti jopa asiakkaiden kanssa samoissa tiloissa.

Coworking -tilat mahdollistavat myös työnteon joustavasti eri sijainneissa. Liikumme itse tarpeen mukaan ympäri Suomea tekemässä töitä, joten voimme hyödyntää työpisteitä työmatkoillamme. Näin meillä on myös luontevia paikkoja kohdata oman tiimimme jäseniä ilman kiinteitä toimitiloja. Sen lisäksi, että hyödynnämme co-working -tiloja, käymme myös yhdessä vierailemassa alan tapahtumissa.

Etänä yhteisössä

Co-working -työtilat eivät kuitenkaan korvaa oman työyhteisön merkitystä. Pidämme tiimin kesken aamukahveja ja lounaita, ja myös etäafterit ja etälenkit ovat tulleet tutuiksi. Lisäksi yhteydenpitoa helpottamaan meillä on käytössä pikaviestinpalveluita, joihin voi matalalla kynnyksellä lähettää kuvan toilailevasta koirasta tai kysyä apuja hankalaan työtehtävään.

Mallimme mahdollistaa sen, että työntekijämme ovat ympäri Suomen ja kuuluvat sekä meidän tiimiimme ja halutessaan erilaisiin yhteisöihin. Teemme paljon yhdessä etänä, ja kaikki ovat ennen kaikkea etätyöntekijöitä kuuluen silti yhteisöön. 

Yhteisöllisyyteen panostaminen on etätyöaikana tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin. Luottamuksen ja yhteenkuuluvuuden ilmapiirin voi rakentaa myös etätyössä, ja siihen organisaatioiden kannattaa panostaa.

Lue myös: