Carita Mäkinen
28.2.2024

10+1 vinkkiä kuinka ottaa kassavirta haltuun

Näillä vinkeillä voit välttää kassakriisin jo kaukaa toimimalla pitkäjänteisesti ja fiksulla tavalla. Kassavirta ja sen tilanne on tärkeää pitää hallussa myös hyvinä aikoina. Jos kassatilanne on akuutti, tärkein tehtävä on ensisijaisesti huolehtia lisämyynnistä. 

  1. Laskuta heti ja kotiuta raha mahdollisimman nopeasti

Laskuttamisen kanssa ei kannata aikailla. Mitä nopeammin laskutat, sitä nopeammin rahat ovat tilillä. Tarvittaessa kannattaa hyödyntää myös ennakkomaksua, eli peri esimerkiksi varauksen yhteydessä maksettava varausmaksu. Myös koko summan laskuttaminen etukäteen voi joissain tapauksissa olla perusteltua. Voit myös lyhentää maksuaikaa (huomioi kuitenkin kuluttajille pakollinen 14pv maksuaika).

  1. Peri erääntyneet laskut

Kun lasku erääntyy, muista periä saataviasi. Monesti ystävällinen muistutus riittää, ja voit saada saatavasi yhdellä puhelulla tai sähköpostilla. On myös tilanteita, joissa perintäkumppanin käyttö on järkevää. 

  1. Ostojen harkinta ja kulujen karsinta

Riittääkö raha todella juuri nyt näihin ostoihin ja kuinka tärkeitä hankinnat ovat? Auttavatko ostot yritystoimintasi kasvattamisessa tai muuttamisessa kannattavammaksi? Jos osto on kuitenkin välttämätön, kannattaa hankinta kilpailuttaa ja varmistaa palveluntarjoajan tai toimittajan luotettavuus. Muista myös kilpailuttaa olemassa olevat sopimukset aika ajoin, niistäkin voi kertyä suuri säästö pitkällä aikavälillä.

  1. Harkitse osamaksua ja neuvottele pidempiä maksuaikoja

Pidä rahasta kiinni mahdollisimman pitkään. Leasing-sopimuksissa ja osamaksusopimuksissa kannattaa kuitenkin huomioida korkojen vaikutus ja oma kassatilanne. Matalilla koroilla maksuajan pidennys kannattaa, korkeammilla koroilla kannattaa harkita riittäisikö kassa kuitenkin kertamaksuun.

Jos näyttää siltä, että et pysty suorittamaan maksua eräpäivään mennessä, kannattaa ottaa yhteyttä laskuttajaan ja sopia maksuajasta. Etukäteen toimiminen on aina järkevää ja herättää myös enemmän luottamusta yhteistyökumppaneissa, kuin hiljaa laskujen maksamatta jättäminen. 

  1. Investointien eli isojen hankintojen kannattavuuden laskeminen

Kuinka kauan menee, että laite jonka hankit maksaa itsensä takaisin? Kuinka monta tuotetta sillä pitää valmistaa ja myydä, ennen kuin olet omillasi? Harkitse myös lainarahaa tai leasing-sopimusta. 

  1. Pidä huolta varaston kierrosta

Varastoon ei kannata sitoa rahaa turhaan kiinni. Varastossa raha ei teet työtä eikä ole käytettävissäsi, ja lisäksi varastoinnista syntyy käytännössä aina kuluja. Pidä varasto mahdollisimman pienenä ja pidä varaston kierto mahdollisimman nopeana. 

  1. Käytä laskurahoitusta eli factoring-palvelua

Rahoittaja ostaa yrityksesi laskut eli myyntisaamiset. Sinä saat rahat yrityksen kassaan rahat heti. Factoring-rahoittaja toki ottaa oman siivunsa tuotoista, mutta akuutissa kassakriisissä tämä voi olla toimiva ratkaisu. 

  1. Hyödynnä kassavirtalaskelmaa

Laskelman avulla saat kattavan kuvan siitä, mistä rahaa on tulossa, mihin menossa ja kuinka pitkälle rahat tulevat riittämään. Sinun on helpompi arvioida rahantarvetta ja vaihtoehtoja. 

  1. Muista varautua alveihin ja ennakkoveroihin

Kannattaa pitää mielessä, että kaikki yrityksesi tilillä oleva raha ei ole yrityksesi rahaa. Yhteisö- eli tuloveroa maksetaan pitkin vuotta ennakkoverojen muodossa. Myös alv maksetaan kausittain: kerran kuukaudessa, kerran kolmessa kuukaudessa tai vuosittain. Pidä huolta, että tilillä riittää rahaa näihin maksuihin.

  1. Määritä, paljonko yrityksen tilillä tulee olla puskuria

Laske puskurin suuruudeksi kiinteät kulut ja oma palkkasi muutamaksi kuukaudeksi eteenpäin. Näin tiedät mikä on tilisi saldon “hälytysraja”. 

+1

Ennakkoveron määrää voi säätää pitkin vuotta, kun todellisen verotettavan tulon määrä tarkentuu. Ennakkoveroa kannattaakin maksaa mahdollisimman oikein tuloksen mukaan, jotta vältyt isoilta jäännösveroilta. Toisaalta taas, jos maksat liian suurta ennakkoveroa, seisovat yrityksesi varat verottajan kirstussa eivätkä ole omassa käytössäsi. 

Muistathan, että tehokkain tapa kasvattaa kassavirtaa on lisätä myyntiä!

Lue myös: